Tuesday, May 26, 2015

De 2 perfecte mensen

Veel leidinggevenden en organisaties dromen van het perfecte team. Een team waar elk individu zich elke dag geeft, waar elk individu top-competent is en weet wat we van hen verwachten. Het is de persoon die kan samenwerken en klanten kan aanspreken waardoor zij keer op keer met een gelukzalig gevoel de rekening betalen. Helaas blijft het voor de meeste leidinggevenden en organisaties vaak bij dromen. En als ze eerlijk naar zichzelf kijken, moeten ze vaststellen dat ook zij tekortkomingen hebben.
Het vergt een gezonde portie zelfkennis om de eigen tekortkomingen te willen zien en het vergt nog meer moed en doorzetting om deze tekortkomingen te verbeteren.
Regelmatig kom ik leidinggevenden met goede coaching-bedoelingen tegen die getracht hebben een medewerker inzichten te bieden in de tekortkomingen (en sterktes), maar waarbij medewerkers meteen in de tegenaanval gaan en hun leidinggevende overtuigen van hun ongelijk (want ik doe toch niets verkeerd zeker ???). Uiteraard is dat een op zijn minst gezegd jammerlijke reactie. Immers enkel zij die openstaan voor feedback kunnen leren uit hun fouten en kunnen vlot groeien. En tekortkomingen (of imperfecties) hebben we allemaal.

Persoonlijk ken ik maar 2 echt perfecte mensen. De eerste is (of eerder gezegd "was") Superman. Hij kon echt alles, maar sinds hij af zijn paard viel ging het bergafwaarts met hem en intussen is hij naar de eeuwige jachtvelden vertrokken.
De andere perfecte mens is niemand minder dan Bob De Bouwer. Hij is altijd goed gezind, kan de meest onmogelijke zaken realiseren, brengt teams samen, ... echt de perfectie zelve. Het enige dat we ervan kunnen zeggen is dat hij geen mens is van vlees en bloed, maar een stripfiguur.
En voor de rest is er bij iedereen wel een hoekje af, wat ons dan weer kleurrijk en interessant maakt.

Het is dus belangrijk om te beseffen dat we niet perfect zijn en dat we allemaal onze tekortkomingen hebben. Niemand is perfect. Dit betekent niet dat we geen kwaliteiten kunnen hebben en dat we geen goede professionals kunnen zijn. Neen, het betekent gewoon dat we steeds nog verder kunnen groeien.  Ik geloof sterk in het potentieel van iedereen, op voorwaarde dat hij zijn tekortkomingen wilt zien en zich openstelt voor feedback om van daaruit te leren en verder te groeien als professional en als mens.

En wat Bob De Bouwer betreft, onlangs vertelde iemand me dat Bob niet altijd 100% in orde is met veiligheid. Tot zover de laatste perfecte mens.

No comments:

Post a Comment